Over Iris

Hi, ik ben Iris!

Ik ben een vrolijke dertiger (1989) met een liefde voor hardlopen en persoonlijke ontwikkeling. Beide komen samen in Runningtherapie en dat maakte dat ik begin 2021 de opleiding tot runningtherapeut ben gaan volgen. Daarna heb ik de stap gezet om Runningtherapie Iris te starten. Dit heb ik eerst twee jaar in Delft gedaan en vanaf april 2023 in Utrecht. 

Snel naar...

Mijn missie: Iedereen (mentaal) lekker in z’n vel!

Ik wil mensen laten ervaren wat ontspannen hardlopen is en dat dit, in combinatie met het buiten zijn, positieve effecten heeft op je mentale gezondheid. Ik wil mensen laten ontdekken dat bewegen samen gaat met plezier en ontspanning en wat de rol van je mindset hierin is. 

Ook is mijn wens dat er in de geestelijke gezondheidszorg meer aandacht komt voor wat bewegen en buiten zijn kan doen als het gaat om het voorkomen en behandelen van (milde) psychische klachten. 

Runningtherapie is niet het gouden of enige middel om deze missie te bereiken. In de samenleving zie je steeds meer mooie initiatieven ontstaan waarbij bewegen en gezond sporten samengaan met aandacht voor mentale fitheid. Daar word ik heel blij van!

 

Wat betekent hardlopen voor mij?

Hardlopen is voor mij een moment voor mezelf en ontspannen in de inspanning. Ik geniet van het buiten zijn, het bewegen, het zweten en van het om me heen kijken. Of ik nu ren in de stad, in het bos of langs de Vecht in Utrecht, altijd is er iets te zien en te horen; vogeltjes, een clubje ooievaars in de zon of de lach van een voorbij fietsend kind. Hardlopen brengt je in het nu. Er hoeft even niets, behalve de ene stap voor de andere. Hardlopen geeft mij energie, plezier en voldoening. Ook heb ik tijdens het hardlopen vaak creatieve ideeën zoals de opzet van een training of een vakantieplan. En soms denk ik gewoon helemaal aan niets; ook lekker! 

Sporten staat voor mij voor ontspanning en fit voelen en niet voor presteren en vermoeidheid. Regelmatig vind ik het leuk om naar een doel toe te werken, zoals een bepaalde lange afstand lopen. De weg ernaartoe is voor mij net zo belangrijk (of zelfs belangrijker) dan het doel. Wanneer je al plezier hebt in de trainingen, dan is je winst al driedubbel binnen. Als het einddoel dan een keer niet lukt, dan is dat veel minder erg. Lukt het wel, dan is dat een leuk extraatje! Daarnaast zie ik sporten niet alleen als een middel om fysiek en mentaal lekker in je vel te blijven, ik zie het ook als doel op zichzelf. Genieten in het moment, genieten van je rondje rennen. 

De Regenboog

Op het moment dat ik Runningtherapie Iris startte kwam direct het logo van de regenboog in mij op. Al zullen niet veel mensen snel de link leggen tussen een regenboog en hardlopen, voor mij is deze er volop! Met wat creativiteit is het logo uiteindelijk een unieke Runningtherapie regenboog geworden.

In de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog. Ze bracht boodschappen over van hemel op aarde, via de regenboog. De regenboog gaf een verbinding tussen het goddelijke en het aardse, wat voor mij staat tussen een verbinding tussen voelen (lijf) en denken (hoofd). 
In Runningtherapie vormt hardlopen als het ware deze regenboog. Daarnaast staan de kleuren in de regenboog voor mij symbool voor vrolijkheid. En het mooie vind ik dat er regen nodig is voordat de kleurige regenboog zich voordoet. Wanneer alles er mag zijn, zowel regen als zon, komt vaak het mooiste tot bloei.

Ervaring & opleidingen

Als jong meisje wilde ik graag mee hardlopen met mijn vader in het Amsterdamse bos. Zo is mijn liefde voor hardlopen begonnen. Later ben ik gaan studeren (HBO Sociaal Juridische Dienstverlening & WO Master Jeugdstudies) en werken in Utrecht. Daar ben ik in 2016 lid geworden bij atletiekvereniging Hellas Utrecht. Hier heb ik me ontwikkeld in het hardlopen en ervaarde ik wat goed en gezond trainen kan doen. Ik heb geleerd hoe ik met plezier en ontspanning voor een doel kan trainen. Daarnaast ervaarde ik de gezelligheid van een vereniging en de kracht van samen sporten. In 2020 verhuisde ik tijdelijk naar Delft; een nieuw avontuur. Om me thuis te gaan voelen in de nieuwe stad zocht ik een hardloopclub in Delft en ben ik gaan trainen bij Renergie Delft en Av40. Sinds april 2023 ben ik weer terug in Utrecht en train weer met veel plezier bij Hellas Utrecht. 

Momenteel werk ik al ruim zeven jaar met veel plezier in de sociale dienstverlening en als docent op een Hogeschool. Dit maakt dat ik ruime ervaring in het werken met mensen heb. Sinds 2021 ben ik gecertificeerd runningtherapeut en lid van BRTN (Beroepsvereniging Runningtherapie).