Wat is Runningtherapie?

Runningtherapie in het kort

Runningtherapie is een leuke en effectieve manier om fysiek én mentaal gezond te blijven door (hard)lopen. Je hoeft geen ervaring in hardlopen of sporten te hebben. Bij Runningtherapie gaat het niet om snelheid of prestaties. Het gaat om ontspannen sporten.

Hardlopen doet wat met je brein; meer energie komt het brein binnen en het stofje endorfine wordt aangemaakt. Je ervaart hierdoor meer positiviteit, wat je vervolgens in staat stelt om frisser na te denken, dingen in je leven aan te pakken en goed voor jezelf te zorgen. 

Snel naar...

Herken je een van deze klachten?

– Piekeren 

– Slaapproblemen

– Somberheid/ depressie

– Vermoeidheid/ burn-out

– Stress 

– Angst/ paniekaanvallen 

– Verslaving

Dit kan Runningtherapie je bieden

– Meer positieve gedachten

– Meer energie

– Beter slapen

– Ritme en structuur in je leven

– Beter naar je lichaam kunnen luisteren

– Meer zelfvertrouwen

– Je kan straks 30 minuten rustig hardlopen

 

Wanneer is Runningtherapie iets voor jou?

Runningtherapie is een fijn alternatief voor als je juist iets anders zoekt dan therapieën waar het veelal om gesprekken gaat. Ook kun je Runningtherapie inzetten als aanvulling op een andere interventie (zoals een coach of psycholoog) of als overbrugging omdat je op de wachtlijst staat voor een behandeling. 

Regelmatig rustig hardlopen in de buitenlucht kan helpend zijn in het proces om weer in je eigen kracht te komen. Bij Runningtherapie gaat het niet om praten, het gaat om het bewegen en buiten zijn: dit wordt een vast onderdeel van je week. 

Ook wanneer je geen last ervaart van bovengenoemde klachten, en wel onder goede begeleiding wil starten met sporten/meer bewegen, dan is Runningtherapie wat voor jou. Het belangrijkste is dat deelnemers motivatie hebben om meer te willen gaan bewegen. 

Hoe ziet een traject Runningtherapie eruit?

Het is een traject van 12 weken waarin je per week één keer in een kleine groep (ongeveer 4 deelnemers) samen traint en twee keer zelfstandig traint. De gezamenlijke trainingen vinden plaats rondom het centrum van Utrecht/ langs de Vecht. Dit maakt dat Runningtherapie Iris goed bereikbaar is voor inwoners van Utrecht en omliggende plaatsen zoals; Oud Zuilen,  Maarssen en Leidsche Rijn. 

Je krijgt een persoonlijk hardloopschema en motiverende begeleiding. Ook ontvang je elke week een running-mail met daarin inspiratie & informatie rondom hardlopen, leefstijl en mentale fitheid. 

Het traject start met een intake gesprek. Verder is er op de helft een tussenevaluatie en na afronding een eindgesprek. In deze gesprekken is er aandacht voor wat jou motiveert om mee te doen, welke doelen je wil behalen in 12 weken (zoals “ik wil me overdag energieker voelen’’) en hoe het traject verloopt. In het eindgesprek bespreken we samen wat je nodig hebt om het regelmatig bewegen vol te gaan houden.