Iris Maarse (31) helpt mensen door middel van bewegen: ‘Hardlopen doet iets goeds met je brein’

Dit artikel werd eerder in september 2021 gepubliceerd op In de buurt Delft door Danique Beijer.

Iris Maarse (31) is gek op hardlopen. Zo gek, dat ze hier zelfs professioneel mee aan de slag gaat. Je kunt bij haar namelijk terecht voor runningtherapie, een manier om je hoofd leeg te krijgen en je zaken beter op orde. Hoe dat precies werkt? Iris vertelt ons er meer over.

Ruim 10 jaar geleden is Iris begonnen met hardlopen. “Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en hardlopen is voor mij ontspanning. In 2019 heb ik de marathon van Rotterdam gelopen. Dit is een heel traject geweest. Daar merkte ik pas echt dat hardlopen ook een mentaal proces is en hoeveel zelfvertrouwen je krijgt als je je doelen haalt.”

Een eigen onderneming

Iris merkte het tijdens haar eigen hardloopsessies al: tijdens het rennen gebeurd iets met je brein. Daar wilde ze meer over leren, want naast haar liefde voor hardlopen houdt Iris ook van persoonlijke ontwikkeling. “Dus schreef ik me in voor de opleiding runningtherapie. Ik vond het zó interessant dat ik hier graag mee verder wil. Daarom heb ik een eigen onderneming opgezet. Als sociaal wetenschapper en hogeschool docent heb ik ruime ervaring in het werken met mensen.”

Mentale gezondheid verbeteren

Zit je niet lekker in je vel? Of ben jij gevoelig voor de winterdip? Dan kun je dus bij Iris aan de bel trekken. “Runningtherapie is een manier om je mentale gezondheid te verbeteren door middel van hardlopen. Tijdens het hardlopen komt er namelijk meer energie het brein binnen en het stofje endorfine wordt aangemaakt. Je voelt hierdoor meer positiviteit, wat je vervolgens in staat stelt om frisser na te denken, dingen in je leven aan te pakken en goed voor jezelf te zorgen.”

Rennen met Iris

Iris: “Tegenwoordig zijn er veel beroepsgroepen waar (milde) psychische klachten bij komen kijken, zoals: burn-outs, depressieve klachten of stress. Running therapie kan dan goed werken.” Je hoeft niet bang te zijn dat je tijdens het hardlopen diep op je gevoelens hoeft in te gaan. “Dat is bij mij niet het geval. We richten ons echt alleen op het hardlopen. Hier staat prestatie of snelheid ook niet centraal, maar juist het fijne gevoel wat hardlopen je na afloop op kan leveren. Het buiten zijn en daglicht zijn belangrijke factoren die bijdragen aan de positieve effecten van hardlopen op je stemming. Dat je daarnaast ook nog je fysieke gezondheid verbetert, is natuurlijk een mooie bonus!”

Hardlopen is als afwassen

Het traject duurt 12 weken. Het doel is om drie keer per week rustig hard te lopen. Eén keer is dat onder begeleiding van Iris (met een groepje van ongeveer vier personen), de andere twee trainingen doe je zelfstandig. “Een groepje werkt motiverend. Het is vaak een drempel voor mensen om te starten met sporten én om het vol te houden maar als anderen het ook doen ben je sneller geneigd om ook te gaan. Ik vergelijk beginnen met hardlopen met afwassen. Vaak heb je geen zin, maar als het gedaan is, is dat een heerlijk gevoel.”

Toekomst

In de toekomst hoopt Iris veel mensen te kunnen helpen. “Voorlopig ben ik nog startende met deze onderneming, dus ik moet even afwachten hoe het allemaal gaat lopen. Maar ik kan hierin kwijt wat ik belangrijk vind en dat is al geweldig. Mijn wens voor de toekomst is dat er meer aandacht komt in de (geestelijke) gezondheidszorg voor leefstijl en bewegen.”

Wil jij meedoen of een vraag stellen aan Iris? Je kunt via runningtherapie.iris@gmail.com contact opnemen. Het traject van 12 weken start op maandag 25 oktober 2021.