Lachen, mindset én de Marathon van Rotterdam

Iris tijdens de Marathon van Rotterdam

Eind 2018 besloot ik samen met een paar loopmaatjes vanuit Hellas (atletiekvereniging Utrecht) om mee te gaan doen met de Marathon van Rotterdam in april 2019. De eerste keer een Marathon.

Regelmatig vind ik het leuk om naar een doel toe te werken, zoals een bepaalde lange afstand lopen. Zo heb ik de halve marathon van Roosendaal, Utrecht en Berlijn gelopen. Maar de hele Marathon… dat was toch erg spannend om een keer te gaan proberen!

Veel lachen en een positieve mindset hebben mij het meest geholpen om de Marathon met succes uit te lopen. Nieuwsgierig naar hoe dat werkte? En hoe jij dit ook kan toepassen? Lees snel verder!

Samen trainen

Ten eerste ben ik samen met een groep gaan trainen. Vanuit Hellas hadden we een groep van ongeveer 15 man, allemaal met het hetzelfde doel: de Marathon van Rotterdam. Onze trainer maakte een trainingsschema. Een goed, gezond, gedoseerd trainingsschema is onmisbaar. En heel fijn als iemand anders dat voor je maakt (een trainer met veel verstand hiervan), dan hoef je er zelf lekker niet over na te denken. Gewoon het schema volgen : -)  
Het samen sporten motiveerde mij enorm én het was heel gezellig! De lange duurlopen vond ik ontzettend fijn om samen met een groep te doen in plaats van alleen. Samen met de groep vloog de tijd om, als ik alleen een duurloop deed dacht ik soms dat het einde maar niet in zicht kwam.

Genieten van de weg ernaartoe

Ten tweede had ik de gouden tip gekregen van onze trainer om vooral te gaan genieten van de weg naar de Marathon toe; “heb plezier in de trainingen en ben trots op jezelf na elke training”. De trainingen zelf vond ik inderdaad soms al een hele prestatie omdat ik afstanden liep die ik nog nooit gelopen had. Dus nam ik mezelf voor vooral ook lekker te genieten van het trainingsprogramma. En soms, als ik echt geen zin had om hard te lopen (dat komt bij mij weinig voor), dan gewoon een keer een training over te slaan. Niet te streng voor jezelf zijn. En bovendien; herstel en voldoende rust zijn minstens zo belangrijk als goed trainen wist ik.

Mindset en hardlopen

Deze mindset maakte uiteindelijk dat ik in april 2019 aan de start stond in Rotterdam, en me al zo blij, voldaan en trots voelde dat ik mezelf toen al een winnaar vond! Dit maakte dat ik met ontspanning de Marathon begon en… uitliep! Wat een feestje was dat! Met mijn loopmaatje Linda had ik afgesproken dat we elke vijf kilometer aan elkaar vroegen of we nog konden lachen en aan het genieten waren (want dat was ons doel!), en ja dat lukte en dat heeft ons tot de finish gebracht.

Iris tijdens de Marathon van Rotterdam
Iris tijdens de Marathon van Rotterdam

Iedereen is een winnaar bij hardlopen

En onmisbaar waren de juichende lieve vrienden en familie vanuit Utrecht en Delft langs de kant. Of we een snelle tijd hadden? We klokte 4 uur en 20 minuten. De één noemt het snel, de ander langzaam. Ik vind iedereen die aan een hardloopwedstrijd mee doet (of het om 5 km of de marathon gaat) een winnaar. Dat is het mooie aan hardlopen, je loopt voor jezelf en je bepaalt je eigen doelen.

En… je geniet het meest als je het op je eigen tempo doet. Het is net het leven ; -)